Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis

Onsdag ble det meldt at rockelegenden, pianospillende showmann Jerry Lee Lewis var død. Men det ble trukket tilbake og dementert. Jerry holdt to dager til, men fredag 28. oktober 2022 ble dødsfallet til «the Killer» offisielt annonsert.

Jerry Lee Lewis var den siste av de virkelig store amerikanske rockepionerene til å gå i graven. Little Richard, den andre villmannen på piano fra den generasjonen gikk bort i 2020.

Jerry Lee Lewis (29. september 1935 – 28. oktober 2022) var en amerikansk sanger, låtskriver og pianist. Med kallenavnet “the Killer”, ble han beskrevet som “Rock and rolls første store villmann og en av de mest innflytelsesrike pianistene på 1900-tallet.”  Som pioner innen rock and roll og rockabillymusikk, gjorde Lewis sine første innspillinger i 1952 i Cosimo Matassas J&M Studio i New Orleans, Louisiana og tidlige innspillinger i 1956 på Sun Records i Memphis, Tennessee. “Crazy Arms” solgte 300 000 eksemplarer i sørstatene, og hans hit “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” fra 1957 skjøt Lewis til berømmelse over hele verden. Han fulgte dette med de store hitene “Great Balls of Fire”, “Breathless” og “High School Confidential”.

«Million dollar quartet» i Sun Studio, Jerry Lee, Carl Perkins, Elvis og Johnny Cash.

Rock and roll-karrieren hans vaklet i kjølvannet av ekteskapet hans med Myra Gale Brown, hans 13 år gamle slektning da han selv var 22. På norsk har dette ofte vært oversatt med kusine, men den engelske betegnelsen er «first cousin once removed», noe vi ikke har et norsk ord for. Slektskapet var at Jerry var fetteren til Myras far. Så slektskapet var såpass fjernt at det ikke regnes som relevant. Dette med alderen var på den tiden helt uproblematisk og helt vanlig i sørstatene, men for resten av den siviliserte verden i vest en alt for tidlig alder å inngå ekteskap.

17. mai 1962 spilte Jerry Lee Lewis på et sted Beatles også pleide å spille, Tower Ballroom. Dessverre fikk ikke Beatles med seg denne konserten, da de var i Hamburg og spilte på Star Club.

Hans popularitet dalte raskt etter skandalen, og med få unntak som en cover av Ray Charles sin “What’d I Say”, hadde han ikke mye hitlistesuksess på begynnelsen av 1960-tallet. Liveopptredenene hans på denne tiden ble stadig mer ville og energiske. Hans live-album fra 1964 Live at the Star Club, Hamburg blir av mange musikkjournalister og fans generelt sett på som et av de villeste og beste liverock-albumene noensinne.

Fra 1968 gikk Jerry Lee Lewis over til å synge country, og han fikk flere nr 1 hits på den amerikanske countrylisten til Billboard.

Etter et 13 år langt ekteskap med Myra Brown, ble hans fjerde og femte ekteskap enda mer skandaleomsust. Jaren Pate og Shawn Stephens døde begge under mistenkelige omstendigheter – førstnevnte ved drukning, mens det var rykter om vold i hjemmet rundt sistnevnte. Dette gjorde sitt til at kallenavnet «the Killer», som han allerede var kjent som, fikk ytterligere befestelse.

Ringo sang duett med Jerry Lee Lewis på albumet «Last man standing» i 2006, med sangen «Sweet little sixteen» (Chuck Berry).

I vår sammenheng er det vel nok å nevne at han var ett av forbildene for Beatles, og han traff de alle – eller alle fikk truffet ham. Som the Quarry Men eller the Beatles har de til sammen fremført elleve av sangene til Jerry Lee Lewis på konserter, ifølge Lewisohn:

 1. Mean Woman Blues”, 1957-62
 2. “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”, 1957-62
 3. “High School Confidential”, 1958-61
 4. “You Win Again”, 1958-61
 5. “When the Saints Go Marching In”, 1958-59, 1962
 6. “It’ll be Me”, 1959-61
 7. “Great Balls of Fire”, 1960-61
 8. “Jambalaya (On the Bayou)”, 1960-61
 9. “Down the Line”, 1960-62
 10. “Fools Like Me”, 1960-62
 11. “Livin’ Lovin’ Wreck”, 1961-62

I løpet av Get Back sessions ble det jo jammet en del, og av repertoaret til Lewis var the Beatles da innom “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”, “High School Confidential”, “You Win Again”, “Great Balls of Fire”, og “Fools Like Me”.

George vekslet noen ord med Jerry Lee Lewis i begravelsen til Carl Perkins i 1998.

I 1969 spilte både Jerry Lee Lewis og John Lennon på en rockefestival i Toronto, men de skal ikke ha truffet hverandre da. Senere skal John ha besøkt Jerry Lees garderobe etter en konsert og kysset skoen hans. George Harrison traff pianolegenden i begravelsen til Carl Perkins. Ringo er med på Jerrys album «Last man standing» fra 2006, en tittel som henspilte på at Lewis var siste gjenlevende medlem av den såkalte Million Dollar Quartet etter at Johnny Cash gikk bort i 2003. Og som vi ser fikk Paul hilst på ham på en tilstelning.

Paul og Jerry Lee på en tilstelning.

Jerry Lee Lewis ble innlemmet i Rock’n’Roll Hall of Fame i 1986, og i Country Music Hall of Fame nå i oktober 2022, like før han døde.

Jerry Lee Lewis skal ha dødd av naturlige årsaker i sitt hjem sør for Memphis, med sin syvende kone Judith ved sin side.

Paul McCartney har ved flere anledninger fremført Lewis’ hit «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On», her er den fra en lydprøve i 2005.

Legg inn en kommentar