Julian Lennon selger virtuelle souvenirer på auksjon

Denne afghanjakken som John Lennon brukte bl.a. i TV-filmen “Magical Mystery Tour” er blant de NFTene som nå auksjoneres ut.

Ja, det kan se ut som om verden er i ferd med å tilnærme seg Yoko Onos kunstverk, som består av virtuelle ting. Vi snakker om fenomenet NFT – som står for “Non-fungible token”.

“Non-fungible” betyr mer eller mindre at den er unik og ikke kan erstattes med noe annet. For eksempel er en bitcoin fungibel – bytt en mot en annen bitcoin, og du vil ha nøyaktig det samme. Et unikt samlekort er imidlertid ikke-fungibelt. Hvis du bytter et kort med en fotballspiller eller en pokémon mot et annet kort med en annen fotballspiller eller pokémon, har du noe helt annet. Saken er at Julian Lennon nå, via auksjonshuset Julien’s Auctions skal selge NFTer av seks gjenstander fra samlingen sin. Auksjonen avsluttes 7. februar.

John Lennons “Help!” kappe. Alle klærne til Beatles på plateomslaget til “Help!” var svarte men ble fargelagt blå på bildet.

Disse gjenstandene er noen notater fra Paul angående sangen “Hey Jude” som han jo skrev med tanke på Julian, Johns afghanjakke og kappen han hadde i “Help!”-filmen og på plateomslaget, samt tre Gibson-gitarer John har gitt til Julian. Han selger ikke gjenstandene, men en virtuell versjon av dem. På mange måter kan det sammenliknes med å kjøpe et dyrt print av et fotografi eller et maleri. Du har fått noe å henge på veggen eller vise frem, med et eller annet sted befinner det ekte maleriet seg eller fotonegativet, og de er beskyttet av opphavsrett og fortsetter å generere inntekter for innehaveren av rettighetene. Når det gjelder Julians gjenstander, så får vinnerne av auksjonen en video av tingen de bød på og vant – med Julians kommentarer.

“Som artist har jeg stor respekt for alt det faren min utrettet i karrieren”, hevder Julian Lennon i en pressemelding. “Som sønn er jeg glad i de gode minnene jeg har fra tiden min med ham. Jeg føler meg utrolig heldig som lever i en tid hvor innovasjon lar meg dele slike personlige deler av min Lennon-familiehistorie. Gjennom denne NFT-samlingen er jeg i stand til å gi eksklusiv tilgang til spesielle gjenstander som jeg setter pris på og fører arven etter min far videre på en ny måte,” la han til.

En del av pengene som han får inn via dette salget skal gå til hans veldedige organisasjon, “White Feather” men mesteparten havner i hans egen lomme.

“Jeg har samlet på disse personlige gjenstandene i omtrent 30 år, og jeg ble litt lei av at de var låst inne i et hvelv, der jeg måtte oppbevare dem fordi jeg ikke ville at de skulle bli skadet,” forteller Lennon til Variety. “Vi hadde noen få utstillinger i Europa med gjenstandene, og min intensjon var å ta samlingen og ha turné med den, og jeg håper fortsatt å gjøre dette på et tidspunkt, men de siste årene har tydeligvis ikke hjulpet.”

 

“Jeg følte meg faktisk veldig dårlig med å holde alle de tingene innelåst, og jeg følte bare at dette var en unik måte å fortsette pappas arv på og vise folk samlingene jeg har, og med videoene og fortellerstemmen, gi folk litt mer enn de normalt ville fått og høre noen historier som de ikke har hørt før i en ny kunstform og et annet medium,” fortsetter han. “Dette er en langsom utrulling i løpet av det neste året eller så av ganske mange gjenstander. Jeg har mange prosjekter på gang i år, inkludert et nytt album, og disse [elementene] knytter seg til noen av dem. Jeg kan egentlig ikke si så mye mer – du vil forstå hvorfor når det skjer. Den første utgivelsen vil være 8. april, og det vil informere deg om kampanjen fremover.”

Julian har ikke arvet disse klærne og andre av farens gjenstander i samlingen sin, men kjøpt de via diverse auksjoner i årenes løp.

Julien’s Auctions i Hollywood har tidligere stått for salget av en del av samlingen til Ringo Starr og Ringo har også benyttet seg av selskapet som forlegger for sine siste bøker.

Lenker: Auksjonens nettstedYellow Heart

Legg inn en kommentar