Korrigering

Innspillingen av “You’ve Got To Hide Your Love Away”-scenen i “Help!”-filmen. Bildet er fargelagt.

Vi har fått en e-post fra Audun Molde, angående hans egen kommentar til artikkelen om filmen “Help!”. Kommentaren hans ble referert i sjefredaktørens leder i Norwegian Wood 166 og dreide seg om norsk medvirkning i filmens lydspor. Audun forteller at det var hans egen hukommelse som spilte ham et puss. Det var jo ikke under rulletekstene da Herbert Von Karajan dirigerte et filharmonisk orkesters versjon av Rossinis “Barbereren fra Sevilla” at den norske medvirkningen fant sted, ei heller var det Kirsten Flagstad som var med! Neida, det var i scenen der tigeren Rajah blir beroliget av Beethovens niende symfoni at Aase Nordmo-Løvberg medvirker med sin sopranstemme. Og dette kunne man for så vidt observere i 2012-utgaven av filmen, der opplysningen fremkommer.

Krediteringen på 2012-utgaven av filmen.

Nå fastslår jo krediteringen av dette musikkstykket at det ble produsert i 1999, hvilket ikke lyder særlig sannsynlig for en film som kom ut i 1965. Imidlertid har vi via nettstedet discogs funnet en utgivelse fra 1958 som inneholder denne innspillingen. Mulig trykkfeil i krediteringen på 2012-utgaven av “Help!”?

Denne kanadiske 1959-utgivelsen på plateselskapet Angel inneholder den versjonen av Beethovens niende vi hører i “Help!”-filmen.

Aase Nordmo-Løvberg ble født 10. juni 1923 i Målselv, Troms, og døde 25. januar 2013 i Lillehammer. Hun var gift med sangartist og programleder i Nrk, Børt-Erik Thoresen. Løvberg debuterte operatisk i Oslo i 1948 og i 1952 debuterte hun teatralsk som Imogen i Arne Eggens opera Cymbelin på Nationaltheatret. I perioden 1952 til 1970 bodde hun i Stockholm, avbrutt av noen opphold ved Wiens Statsopera og The Metropolitan Opera i New York. Av utdrag fra den norske yrkeskarrieren, kan det nevnes at hun ble lektor ved Musikkonservatoriet i Oslo 1970. Hun ble videre professor ved Norges musikkhøgskole i perioden 1973–90 og var sjef ved Den norske opera fra 1978–81. Løvberg ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden 1957 og til kommandør 1981. Etter å ha avsluttet sin yrkesaktive karriere, fikk hun Gammleng-prisen i klassen veteran i 2000. (Wikipedia)

 

Legg inn en kommentar