Mer presseinfo om den siste sangen

Utgave på rød vinyl i utvalgte butikkjeder.

Utgave på rød vinyl i utvalgte butikkjeder.

Sammen og fra hverandre har The Beatles alltid hatt et talent for det uventede. Og nå bringer 2023 en av de mest etterlengtede utgivelsene i deres lange og uendelig begivenhetsrike historie. «Now And Then» er den siste Beatles-sangen – skrevet og sunget av John Lennon, utviklet og arbeidet med av Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr, og nå endelig ferdig av Paul og Ringo over fire tiår senere.

“Now And Then” vil bli utgitt over hele verden kl. 15 torsdag 2. november av Apple Corps Ltd./Capitol/UMe. Den doble A-singelen parer den siste Beatles-sangen med den første: bandets britiske debutsingel fra 1962, “Love Me Do”, et virkelig passende motstykke til “Now And Then”. Begge sangene er mikset i stereo og Dolby Atmos®, og utgivelsen inneholder original coverkunst av den anerkjente kunstneren Ed Ruscha. Den nye musikkvideoen til “Now And Then” debuterer fredag 3. november.

Siden med “Love Me Do” har rød Parlophone-etikett.

En 12-minutters dokumentarfilm “Now And Then – The Last Beatles Song”, skrevet og regissert av Oliver Murray, har premiere 1. november. Filmens globale online premiere vil finne sted på The Beatles sin YouTube-kanal kl. 20.30. Denne gripende kortfilmen forteller historien bak den siste Beatles-sangen, med eksklusive opptak og kommentarer fra Paul, Ringo, George, Sean Ono Lennon og Peter Jackson.

Trailer:

1962-1966 (‘The Red Album’) og 1967-1970 (‘The Blue Album’)

Den 10. november vil The Beatles’ samlinger 1962-1966 (‘The Red Album’) og 1967-1970 (‘The Blue Album’) bli utgitt i 2023-utgaver av Apple Corps Ltd./Capitol/UMe. Siden deres første inkarnasjoner dukket opp for 50 år siden, har disse albumene introdusert påfølgende generasjoner til The Beatles’ musikk. Nå er sporlistene til begge samlingene utvidet, og alle sangene mikset i ekte stereo (på platene) og Dolby Atmos (på strømmetjenester). Nye 4CD- og 180-grams 6LP-vinylsamlinger parer ‘Red’ og ‘Blue’ i bokser. Den britiske singelversjonen av “Love Me Do” * starter nå 1962-1966 (2023-utgaven), og “Now And Then” avslutter 1967-1970 (2023-utgaven) for å fullføre de karrierespennende samlingene.

Boks med begge albumene

“Now And Then”

Historien om “Now And Then” begynner på slutten av 1970-tallet, da John spilte inn en demo med vokal og piano hjemme hos ham i New Yorks Dakota-bygning. I 1994 ga hans kone, Yoko Ono Lennon, innspillingen til Paul, George og Ringo, sammen med Johns demoer for “Free As A Bird” og “Real Love”, som begge ble fullført som nye Beatles-sanger og utgitt som singler i 1995 og 1996, som en del av The Beatles Anthology-prosjektet. Samtidig spilte også Paul, George og Ringo inn nye deler og fullførte en røff miks for “Now And Then” med produsent Jeff Lynne. På det tidspunktet forhindret teknologiske begrensninger at Johns vokal og piano ble separert for å oppnå den klare miksen som var nødvendig for å fullføre sangen. (Ifølge flere var det også et TV som sto på og tilførte støy på kassetten til John. Red.)

Ringo, Paul og George i arbeid i Pauls studio, “The Mill”.

“Now And Then” ble skrinlagt, med et håp om at den en dag ville bli tatt opp igjen.

Over til 2021, og utgivelsen av “The Beatles: Get Back”-dokumentarserien, regissert av Peter Jackson, som forbløffet seerne med sin prisvinnende film- og lydrestaurering. Ved å bruke WingNut Films’ MAL-lydteknologi, hadde Jacksons team demikset filmens mono-lydspor, og klarte å isolere instrumenter og vokal, og alle de individuelle stemmene i The Beatles’ samtaler. Denne prestasjonen åpnet veien for den nye miksen av Revolver i 2022, hentet direkte fra firespors masterbånd. Dette førte til et spørsmål: hva kan nå gjøres med “Now And Then”-demoen? Peter Jackson og lydteamet hans, ledet av Emile de la Rey, brukte samme teknikk på Johns originale hjemmeinnspilling, og bevarte klarheten og integriteten til hans originale vokalprestasjon ved å skille den fra pianoet.

I 2022 begynte Paul og Ringo å fullføre sangen. Foruten Johns vokal inkluderer “Now And Then” elektrisk og akustisk gitar innspilt i 1995 av George, Ringos nye trommeparti, og bass, gitar og piano fra Paul, som matcher Johns originale spilling. Paul la til en slide gitarsolo inspirert av George; han og Ringo bidro også med koring til refrenget.

I Los Angeles hadde Paul tilsyn med en innspillingsøkt i Capitol Studio for sangens vemodige, typiske Beatles-strengarrangement, skrevet av Giles Martin, Paul og Ben Foster. Paul og Giles la også til en siste, fantastisk subtil touch: koring fra originalinnspillingene av “Here, There And Everywhere”, “Eleanor Rigby” og “Because”, vevd inn i den nye sangen ved hjelp av teknikkene som ble perfeksjonert under produksjonen av LOVE showet og albumet. Det ferdige sporet ble produsert av Paul og Giles, og mikset av Spike Stent.

Strykere og innspillingspersonell i Capitol Studios

Paul sier: “Der var den, Johns stemme, krystallklar. Det er ganske emosjonelt. Og vi spiller alle på den, det er en ekte Beatles-innspilling. Det å i 2023 fortsatt jobbe med Beatles-musikk, og i ferd med å gi ut en ny sang som publikum ikke har hørt, synes jeg det er en spennende ting.”

Ringo sier: “Det var det nærmeste vi noen gang kommer til å ha ham tilbake i rommet, så det var veldig følelsesladet”.

Olivia Harrison sier: “Den gangen i 1995, etter flere dager i studio og jobbing på sporet, følte George at de tekniske problemene med demoen var uoverkommelige og konkluderte med at det ikke var mulig å fullføre sporet til en høy nok standard. Hvis han var her i dag, vet Dhani og jeg at han helhjertet ville blitt med Paul og Ringo for å fullføre innspillingen av “Now And Then”.

Sean Ono Lennon sier: “Det var utrolig rørende å høre dem jobbe sammen etter alle årene pappa hadde vært borte. Det er den siste sangen min far, Paul, George og Ringo fikk lage sammen. Det er som en tidskapsel og alt føles veldig som det var ment å skulle være.”


Singlen kommer i et utall varianter som sjutommere og tolvtommere, og noen av utgavene er eksklusive for enkelte butikkjeder eller nettbutikkene til Beatles og Universal Music.

* Kilden til 2023-utgaven av “Love Me Do” er to gamle 1962-singler med “Ringo-utgaven” av sangen som Abbey Road-tekniker Miles Showell har kombinert for å få en mest mulig feilfri digital utgave. Denne er så sendt til Peter Jacksons team i New Zealand som har separert alle instrumenter og stemmer med MAL-teknologien de utviklet. Flersporsutgaven er sendt tilbake til Abbey Road Studios, hvor Giles Martin og Sam Okell har lagd en ny stereomiks, samt en Dolby Atmos-miks.

“Now And Then” Credits:

Produced by Paul McCartney, Giles Martin
Additional Production: Jeff Lynne
Vocals: John Lennon, Paul McCartney
Backing Vocals: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr
Guitars: George Harrison
Guitars, Bass, Piano, Electric Harpsichord, Shaker: Paul McCartney
Drums, Tambourine, Shaker: Ringo Starr

Additional Credits:

String Arrangement: Paul McCartney, Giles Martin, Ben Foster
Mixed by Spike Stent
Engineered by Geoff Emerick, Steve Orchard, Greg McAllister, Jon Jacobs, Steve Genewick, Bruce Sugar, Keith Smith
Source Separation / MAL Courtesy of WingNut Films Productions Ltd.
Head of Machine Learning: Emile de la Rey
Project Management: Adam Sharp

Recorded at Hog Hill Studio, Capitol Studios and Roccabella West
Mastered by Miles Showell

Project Producers: Jonathan Clyde and Guy Hayden
Executive Producer: Jeff Jones

Legg inn en kommentar