Ny og gammel Cavern Club

The Beatles på scenen i Cavern Club, 1962. Foto: Apple Corps Ltd.

Det viser seg at det hersker en god del tvil og myter rundt lokaliseringen av gamle Cavern Club i forhold til den nye klubben ved samme navn. Ifølge en artikkel i ITV om McCartneys nylige konsert på Cavern ble det påstått at den gamle klubben lå på den andre siden av gaten. Dette er bare delvis sant, i og med at det faktisk lå en “Cavern Club” også på den andre siden av gaten, men det var en klubb som ble åpnet etter at de rev den gamle klubben. Den midlertidige “Cavern Club” på feil side av gaten eksisterte kun i perioden 1973-1976. Så var det en artikkel fra BBC som påsto at den gamle Cavern Club lå lenger ned i gaten. Dette er også kun delvis sant, men det er bare inngangen som er flyttet, fra midt på huset til hjørnet av huset. 

Inngangen i 1966

Som på sekstitallet, så er adressen til nye Cavern Club den samme som den gamle, 8-10 Mathew Street. Her er historien om flyttingen av klubben, og gjenoppbyggingen.

I 1973 stengte de den opprinnelige klubben, og tvers over gaten åpnet de en ny, midlertidig Cavern Club, med adresse 7-15 Mathew Street. Så rev de bygningen hvor gamle Cavern Club var under, og kjelleren, altså Cavern Club, ble fylt med mursteinene fra rivingen av huset over. Grunnen til rivingen var at det i planene om ny undergrunnsbane var tegnet inn en luftsjakt der Cavern Club lå, men disse planene skulle det senere vise seg at det aldri ble noe av.

Den nye Cavern Club på andre siden av gaten skiftet i 1976 navn til “Revolution Club”, og deretter til “Eric’s”. Dette ble et populært sted for nye Liverpoolgrupper, som Echo and the Bunnymen, Teardrop Explodes og Orchestral Manouvres in the Dark, samt folk fra kommende band som Frankie Goes To Hollywood og Siouxsie and the Banshees.

I mellomtiden ble stedet der den gamle Cavern Club lå benyttet som parkeringsplass, ettersom huset som sto der jo var revet, og klubben lå begravd under bakken.

I 1982 var det anlagt parkeringsplass oppå Cavern Club.

Da undertegnede var på åstedet i 1982 så det ut som på bildet til høyre, bare en parkeringsplass. Men under her lå altså gamle Cavern Club intakt, bare begravd i massene fra rivingen av huset over klubben.

I 1983 solgte de tusenvis av mursteiner fra den opprinnelige Cavern Club til inntekt for barnehjemmet Strawberry Field, og begynte samtidig å tømme den nedgravde kjelleren med tanke på restaurering.

De gamle buegangene var imidlertid såpass svekket at det ble mer en gjenoppbygging enn en restaurering. Fortsatt benyttet man mange av de gamle mursteinene til denne gjenoppbyggingen, som foregikk ca en meter under nivået til den opprinnelige klubben, men på samme sted – bare litt større lokaler. Man lagde en ekstra scene i et annet rom – i tillegg til å lage den mest kjente scenen “the front stage” og dens rom med tanke på at det her skulle likne mest mulig på gamle dagers Cavern.

Replikaen av den gamle scenen er den som for det meste benyttes.

Imidlertid er det på den nye scenen i det litt større rommet, “Live Lounge” Paul spilte, både i 1999 og i 2018 – og ikke i replikaen av det gamle rommet og dets scene. Men faktum er at den nye scenen er veldig nært til hvor den opprinnelige, gamle scenen lå, og det er markert et stykke opp på veggen og til venstre for ny scene hvor den gamle en gang var. Den nye scenen blir sjeldent benyttet, kun når det er ventet mye folk på konserter. Ellers er dette rommet som regel avstengt for publikum.

Den gamle inngangen er nærmest på bildet, og fungerer nå som nødutgang.

Forskjellen på gamle og nye Cavern Club er altså at man går noen ekstra trappetrinn ned enn tidligere, trappa er heller ikke så bratt som den gamle, og dessuten er scenen til venstre for trappa i stedet for rett frem, som den var på sekstitallet. Av en eller annen grunn valgte man å lage en ny inngang på hjørnet av bygningen, mens den gamle inngangen til klubben nå ble benyttet som nødutgang. Klubbens nåværende eiere ryster på hodet av denne beslutningen, de skulle jo gjerne ha hatt den gamle inngangen slik det var på sekstitallet.

Paddy Delaney står fortsatt dørvakt på den gamle inngangen.

Da Cavern fylte 50 år i 2007, hadde man gjort litt mer ut av den gamle inngangen. Paddy Delaney var dørvakt på Cavern Club fra 1959, gjennom hele sekstitallet og helt frem til klubben ble borte i 1973. Hadde han først vist noen bråkmakere vekk fra klubben fikk de aldri mer komme inn igjen. Et bilde av ham der han står i den gamle inngangen ble benyttet som dekorasjon av nødutgangsdøren, og var et minnesmerke over en forgangen tid. Dette ble avduket av John Lennons halvsøster Julia Baird. To år senere døde Delaney.

Paul McCartney på Caverns nye scene i 2018. Foto:MPL

Air condition systemet er mye bedre nå enn i gamle dager, da det var så varmt at veggene svettet og det luktet gammel fruktkjeller, pluss tobakksrøyk. Nå er det røykeforbud i kjelleren, og man har lisens for å selge alkohol der. I gamle dager gikk det vel kun i cola, derfor gikk gutta over gaten og drakk øl på The Grapes.

Paul McCartney på Caverns nye scene i 1999. Foto: Associated Press.

2 Responses

 1. Anonym sier:

  Takk for oppklarende og fin artikkel, Roger!
  Jeg har vært der nede, og selv om det ikke er helt originalt så duger det. Men maken til helligbrøde idiotene gjorde på 1970-tallet da de raste istykker den originale Cavern.
  Minner litt om hvordan de nå har gravd ut tungtvannskjelleren på Vemork. Også her hadde idioter (les: politikere) ødelagt originalen.
  Sykt fett å kunne se og høre Macca på the Cavern i 2018! Eia var vi der!

 2. EinarR sier:

  Takk for nok en informativ utlegning fra Roger!

  Kanskje kan det føyes til at det finnes en replika (hvis det heter det)av kjerneområdet til Cavern Club, på utstillinga The Beatles Story på Albert Dock i Liverpool (puh).

  Her er den opprinnelige scenen med tilhørende sidefløyer gjenskapt i målestokk 1:1, så nøyaktig som det lot seg gjøre. Etter å ha besøkt Albert Dock, så må en konkludere med at dagens Cavern Club (i Mathew Street) er gjenskapt på en meget bra måte, og at den likner MYE på den gamle. Bare oldtimere og feinschmeckere kan synes noe annet.
  Det sagt, så er det bare å slutte seg til kritikken av saneringa av det opprinnelige anlegget. Det er helt på linje med at Bislett ble elininert som skøytearena!

Legg inn en kommentar