Pauls stjålne Höfnerbass – ett skritt nærmere løsningen?

Stemming pågår: Paul med sin nyervervede Höfner 500/1 fiolinbass. Stuart er også der med sin egen bassgitar, en Höfner President.

Sir Paul McCartneys savnede bassgitar ble stjålet fra en varebil i Notting Hill, har etterforskere fått vite da de beveger seg nærmere å løse et mysterium som strekker seg over mer enn 50 år.

Som vi har rapportert tidligere her på nyhetssidene så har Höfnerfabrikken intensivert jakten på Paul McCartneys forsvunnede 500/1 fiolinmodell bassgitar. Den aller første, som han kjøpte i Hamburg i 1961, mens Beatles spilte på Top Ten Club. Han kjøpte seg en nyere modell av samme bassgitar i 1963, og fra da av var 1961-bassen kun

Tidligere har det vært opplyst at 1961-bassen sist ble sett under innspillingene for “Let it Be”, i 1969. Den kan sees i Twickenham film studios i promofilmen (musikkvideoen) til “Don’t Let Me Down” og i Apple Studios i dokumentarserien “Get Back”. Etter at Höfner lanserte jakten på bassen i 2021 var det liten respons, men da de intensiverte jakten ved å opprette eget nettsted, TheLostBass.com og ansatte folk til å være detektiver, mottok de 600 e-poster i løpet av de første 40 timene etter relanseringen.
En av disse e-postene skilte seg ut, da den ble skrevet av Ian Horne, som var ansatt som lydtekniker for Wings. Han kunne informere etterforskerne om instrumentets siste kjente oppholdssted, tre år etter at det man tidigere hadde antatt. Horne rapporterte at bassen ble stjålet en tid etter klokken 22.00 den 10. oktober 1972 fra Ladbroke Grove-området i Notting Hill, vest i London.

Horne: – I 1972 forberedte Paul McCartney seg på sine første turneer i Storbritannia og Europa med Wings (Europaturnéen var allerede tilbakelagt på dette tidspunktet, Storbritannia-turneen startet ikke før 11. mai 1973. Red), og bandet spilte inn sitt andre album, “Red Rose Speedway” (albumet ble påbegynt i mars-april 1972 men nye innspillinger fant sted i oktober-november. Red ).
– Vi hadde leid en lastebil for å flytte utstyret – gitarer og forsterkere – til forskjellige innspillingsstudioer og øvingslokaler over hele London.

– Vi var ofte på kryss og tvers av London for å øve eller spille inn i Morgan Studios i Willesden Green, ICA i The Mall, Manticore Studios i Fulham, Island Studios i Notting Hill og Abbey Road i St John’s Wood.

– En natt, etter en lang dag, kom vi til Notting Hill, der Trevor bodde, og bestemte oss for å parkere lastebilen der oppe for natten (Trevor Jones var en roadie som jobbet for Paul. Red.).

– Vi visste at det var en enorm hengelås på bakdørene, men da jeg sto opp om morgenen og så varebilen, med den ødelagte hengelåsen liggende i veien, visste jeg at det var dårlige nyheter.

– Jeg så innover og bassen, sammen med en annen gitar og to Vox AC30-forsterkere, var borte. Vi mistenkte umiddelbart at folk som bodde i og rundt Ladbroke Grove var ansvarlige. En eller to personer som bodde i nærheten visste at vi jobbet for Paul, så de ville ha visst at det var en sjanse for at utstyret bak i lastebilen tilhørte McCartney. Vi gikk fra dør til dør og spurte folk om de hadde sett noe eller om de visste noe, men ingen sa et ord.

Ian Horne rapporterte tyveriet ved Notting Hill politistasjon ved middagstid den dagen.

Sir Paul virker ikke å huske dette tyveriet, men for Horne er det glassklart.

– Jeg visste at det var Pauls originale Höfner-bass som var blitt stjålet, og jeg visste hva den betydde for ham. Trevor og jeg gjorde alt vi kunne for å finne den, men den var borte. Til slutt måtte vi gå til Pauls hus og fortelle ham at utstyret var stjålet fra lastebilen.

– Han ba oss ikke bekymre oss, og vi beholdt jobbene våre. Han er en god mann, Paul. Jeg jobbet for ham i seks år etter at bassen ble borte. Men jeg har båret på skyldfølelsen hele livet, sier Horne som gikk over til å jobbe med Ian Dury og Madness.

Naomi Jones, som leder arkivforskningen, sa:

– Ved å bruke Ians vitnemål, kombinert med annen informasjon som vi har samlet, fokuserer vi nå på to familier som bodde i Ladbroke Grove-området i 1972 og som vi tror er knyttet til den stjåln bassgitaren på en eller annen måte.

– Vi prøver nå å granske hva som skjedde med den bassen etter tyveriet.

Legg inn en kommentar