Separerer tale fra musikk med kunstig intelligens

Fra filminnspillingene i Twickenham. Den røde pilen viser hvor Nagra båndopptakeren står.

I konversasjon med Josh Homme fra Queens of the Stone Age i Paul McCartneys Instagram-serie, forteller Paul om noe han nettopp fikk tilsendt fra Peter Jackson. Regissøren driver fortsatt med den kommende dokumentarfilmen “Get Back” – om Beatles’ filmede innspillinger og konsert i januar 1969. Vi skjønner at filmen slett ikke er ferdig, arbeidet er nok koronaforsinket.

I hvert fall, det Paul forteller om, er at man i mange tilfeller kun har lydopptak fra Nagra båndopptakene som filmteamet hadde gående non stop. Problemet er at disse tok opp i mono, mens dagens publikum jo forventer stereo. En annen ting er at når et instrument – for eksempel en gitar – klimpres på samtidig som det foregår tale, f.eks. en dialog, en diskusjon eller hva som helst, så er det vanskelig å høre hva som blir sagt. Og kanskje er det som sies mer interessant enn det som klimpres på gitaren samtidig.

Oversiktsfoto fra filmingen i Twickenham. Rød pil viser hvor Nagra-opptakeren står og går.

Men, forteller Paul, nå finnes det en kunstig intelligens-dings som kan lære seg hva som er tale og hva som er gitar. Dermed klarer denne dingsen eller dette filteret å separere de to fra hverandre. Og da kan man jo f.eks. mikse lyden av stemmen høyere, slik at man hører hva som sies. Eller man kan mikse gitaren høyere, dersom den var mer interessant i sammenhengen. Man kan også mikse f.eks gitaren til høyre side av stereobildet og stemmen til venstre, dersom dette faller mest naturlig.

Du kan lese transkripsjoner fra Nagra-opptakene på bloggen They may be parted.com

Ellers forteller Paul at han har fått begge sine to doser Pfizer vaksine mot Covid-19.

 

1 Response

  1. Beatle-Joe sier:

    Denne Josh Homme duden får McCartney på tråden og sitter og slurper klissete Red Bull og jatter uinteressert med når Macca forteller. Fyren har ikke en gang hørt de andre bidragene på McCartney III Imagined.
    Folk ass…
    Jeg hadde sittet tent som et lys og vært med i samtalen!
    Grf!

Legg inn en kommentar