The Beatles andre “kunstverk” til salgs

Nylig ble det kollaborative maleriet fra John, Paul, George og Ringos hånd kalt “Images of a woman” solgt på auksjon for $1 744,000 – rundt 18 millioner kroner. Nå skal det andre kunstverket fra de fire under hammeren. Det dreier seg om arket Beatles sendte til Monterey internasjonale Pop-festival i 1967. Det er allment anerkjent at Monterey Pop Festival startet “Summer Of Love”, da den startet 16. juni 1967, to uker etter utgivelsen av The Beatles’ mesterverkalbum “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, som selv bidro til å sette stemningen for denne svært fargerike perioden i 1960-tallets pophistorie.

Festivalen ble planlagt og satt sammen av plateprodusent og manager Lou Adler, “Papa” John Phillips (fra The Mamas and The Papas), manager Alan Pariser, promotør Benny Shapiro og Beatles tidligere publisist og venn Derek Taylor. Selv om The Beatles ble invitert til å spille på Monterey, takket de nei, de hadde trukket seg fra offentlige konsertopptredener nesten et år tidligere i august 1966. Til tross for at deres gode venn Taylor var sterkt involvert i prosjektet, kunne ikke bandet overtales til å delta. I stedet anbefalte Paul McCartney at de skulle hyre inn Jimi Hendrix og The Who.

I tillegg til disse nå historiske konsertene, kunne festivalen også skilte med en mengde talenter, deriblant Janis Joplin, The Mamas and The Papas, Jefferson Airplane, Simon & Garfunkel, Canned Heat, Quicksilver Messenger Service, The Byrds, Grateful Dead, Ravi Shankar, Country Joe and the Fish, Steve Miller Band, Booker T. & the M.G.’s, Buffalo Springfield, Eric Burdon og the Animals og Otis Redding. Opptredenen til Jimi Hendrix var historisk fordi det markerte første gang på en amerikansk spillejobb der han brukte navnet “Jimi Hendrix,” og ikke “Jimmy James.” Han hadde gjort seg populær i England, men var fortsatt ukjent i sitt hjemland USA, hans fantastiske spill og ødeleggelse av gitaren tok publikum med storm og etablerte ryktet hans over natten. Konserten på Monterey ble også Janis Joplins kommersielle gjennombrudd, hun ble backet av Big Brother and the Holding Company.

Monterey-festivalen, som ble holdt 16 – 18. juni, var den første bredt promoterte rockefestivalen. Iscenesettelsen av store utendørs musikkarrangementer var ikke ny – jazz, folk- og bluesfestivaler hadde blitt holdt regelmessig i mange år på Monterey County Fairgrounds og andre arenaer – men ikke rock. Festivalen etablerte i stor grad rammen for rockefestivaler som skulle komme, spesielt Woodstock, som ble holdt to år senere. Til tross for det store oppmøtet på Monterey – mer enn 200 000 i løpet av de tre dagene – var festivalen bemerkelsesverdig for mange ting, ikke minst mangelen på vold, skader (eller dødsfall) og arrestasjoner. Alle unntatt én av utøverne stilte opp gratis (Shankar fikk $3,000 i honorar), publikum betalte en nominell inngangsavgift på $1. Arrangørene satte seg fore å tilby høykvalitetsfasiliteter for både utøvere og publikum og etablerte standarder som få (om noen) påfølgende festivaler noensinne matchet.

Kunstverket:

Kunstner, illustratør og fotograf Tom Wilkes ble ansatt for å være art director for Monterey Pop Festival. En av hans mange oppgaver var å sørge for design og layout av programmet for festivalen. Da det ble bekreftet i februar 1967 at The Beatles ikke ville opptre, ba Wilkes Derek Taylor se om de ville være snille nok til å bidra med en helsides annonse i programmet. I februar 1967, under innspillingsøkter for det som skulle bli “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” album, leverte Beatles det kollektivt produserte kunstverket som original for annonsen deres, og betalte omtrent $1500 for å bli inkludert. Wilkes mottok denne utrolige plakaten, som ble gjengitt som et budskap til festivalgjengere fra The Beatles. Kunstverket vises på side 16 i festivalprogrammet på 80 sider i fullfarger. Dette var den første annonsen som ble plassert i programmet, og viste seg å være en prestisjefylt modell å følge, og ytterligere annonsering ble da attraktivt for andre.

Med fargeblyanter, blekk og kulepenn, tekst i Paul McCartneys håndskrift: “Peace To Monterey From Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band Loving You it happened in Monterey A Long Time Ago Sincerely John, Paul, George and Harold. I Love You”, og i John Lennons håndskrift, “congratulations Elvis. say hello to uncle stan. how are you bob”.

I et filmet intervju i 1981 husket Terry Doran, venn og forretningskollega av Beatles, at han var til stede da kunstverket ble utført. Selv om den tidligere ble tilskrevet alle de fire medlemmene av The Beatles, var denne plakaten i virkeligheten et samarbeid mellom bare Lennon og McCartney.

Kunstverket har skiftet hender flere ganger opp i gjennom, Bonhams i London la det ut i 2008 med et estimat på £ 250,000 – 375,000, men det ble da trukket fra auksjonen. Rockaway Records – en bruktplatesjappe i Los Angeles solgte det i 2015 for $150,000. Prisene stiger og nå er det på auksjon hos GottaHaveRockAndRoll.com. De har satt minstebud til en million dollar, men er såpass optimistiske at de har kalkulert med at det går for mellom to og fire millioner. Du finner også flere artige Beatlessaker i deres Rock & Roll Pop Culture Auction.

Legg inn en kommentar