Tidlig “Something” video funnet

Fra en tidlig utgave av “Something” musikkvideoen

I kjølvannet av de nyoppdagede 11 sekundene av The Beatles’ opptreden i 1966 på “Top Of The Pops”, rapporterte Kaleidoscope-gruppen at nok en godbit fra programserien er oppdaget. Apple sendte en tidlig versjon av musikkvideoen for “Something” til BBC for bruk på Top of the Pops-episoden som gikk på lufta 13. november 1969. En som forsker i manglende TV-opptak fant et videobånd med filmen på langt inne i arkivene til et Østerriksk TV-selskap. BBC hadde selvsagt slettet denne episoden selv, men må ha lisensiert den til bruk i Østerrike. Derfor var noen av musikkvideoene fra programmet bevart på dette videobåndet, deriblant denne filmen.

Selv om Apple sikkert sendte fargefilm til BBC, så ble det vist i sort hvitt på Top of the Pops. Ja faktisk var dette det aller siste programmet i sort hvitt i denne programserien, fra neste episode gikk den i farger. Men det videobåndet som ble funnet var i sort hvitt, og de andre sangene på båndet var med Jethro Tull, Fleetwood Mac og Nancy Sinatra. “Da jeg så gjennom det første gang trodde jeg at det bare var en svarthvitt kopi av den filmen vi alle kjenner,” sier mannen som oppdaget båndet. Men som samler av filmklipp med Beatles siden åttitallet fant han snart ut at det var noe rart her. Filmopptakene McCartney hadde gjort og sendt til Apple for bruk i videoen var ennå ikke inkludert, så i stedet var det klippet inn litt fra filmingen av “Fool On The Hill” sekvensen fra “Magical Mystery Tour”. Et lite klipp av Linda virker som det stammer fra filmopptakene til “Let It Be”.

Et lite klipp med Linda virker som det stammer fra Get Back sessions.

Noen bortklipp fra de andre Beatlenes scener er også med, i mangel av McCartneys scener. Neil Aspinall sto bak filmingen av de andre tre, som ble filmet hver for seg med sine respektive koner, men Paul og Linda befant seg på gården i Skottland under denne verste “Paul er død” perioden. Så Paul stroppet fast et filmkamera på traktoren sin og filmet scener med seg og Linda, og sendte filmen i posten til Apple i London til bruk i “Something” videoen. Kaleidoscope tror at denne versjonen av “Something” ikke har vært vist siden den opprinnelig ble sendt på BBC og da sannsynligvis også i Østerrike.

Den tidlige utgaven av “Something” vil bli vist på et arrangement i London 20. april. Arrangementet heter “Music Believed Wiped”, og er en musikkutgave av de meget populære “Missing Believed Wiped” programmene som arrangeres av Kaleidoscope-gruppen i partnerskap med Britisk Filminstitutt. På programmet denne kvelden er ikke bare de to innslagene fra Top Of The Pops med Beatles, men også gjenoppdagede klipp med Elton John, Fleetwood Mac, T.Rex, Slade og Cilla Black, med flere.

Kaleidoscope er en frivillig, non-profit organisasjon som driver med forskning og annet arbeid rundt gamle TV-opptak i alle sine former. De publiserer også memoarer og forskningsbøker fra radio, film og TV-personell. Dessuten driver de med restaurering av gamle videoopptak og har mer enn 50 000 gjenstander på lager, inkludert TV-opptak, fotografier, memorabilia og lydopptak av TV-programmer som det ikke finnes film til.

Her er hvordan “Something” musikkvideoen omsider så ut da den var ferdig.

Legg inn en kommentar