Tony Bennett

Den amerikanske sangeren Anthony Dominick Benedetto, født 3. august 1926 og kjent under artistnavnet Tony Bennett, døde 21. juli 2023, 96 år gammel. Bennett samlet mange utmerkelser, deriblant 20 Grammy Awards, en Lifetime Achievement Award og to Primetime Emmy Awards. Han ble utnevnt til NEA Jazz Master og Kennedy Center Honoree og grunnla Frank Sinatra School of the Arts i Astoria, Queens, New York. Han har solgt mer enn 50 millioner plater over hele verden og har sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Bennett begynte å synge i en tidlig alder. Han kjempet i sluttfasen av andre verdenskrig som infanterist fra den amerikanske hæren i European Theatre. Etterpå utviklet han sin sangteknikk, signerte med Columbia Records og hadde sin første populære sang med “Because of You” i 1951. Flere populære spor som “Rags to Riches” fulgte tidlig i 1953. Deretter foredlet han tilnærmingen sin til å omfatte jazzsang. Han nådde et kunstnerisk høydepunkt på slutten av 1950-tallet med album som “The Beat of My Heart” og “Basie Swings, Bennett Sings”. I 1962 spilte Bennett inn sin signatursang, “I Left My Heart in San Francisco”. Hans karriere og personlige liv opplevde en lengre nedtur under høyden av rockemusikk-æraen. Bennett iscenesatte et comeback på slutten av 1980- og 1990-tallet, la ut gullplatealbum igjen og utvidet rekkevidden til MTV-generasjonen samtidig som han beholdt sin musikalske stil intakt. Gjennom hele livet sang han flere duetter og organiserte konserter med mange anerkjente amerikanske og utenlandske sangere, inkludert Frank Sinatra, Dean Martin, Connie Francis, Vicente Fernández, Elena Zagorskaya og Amy Winehouse.

Tony Bennett, Lady Gaga, og Paul McCartney under feiringen av Bennetts 90-årsdag i The Rainbow Room 3. august 2016 i New York City. (Foto: Kevin Mazur/Getty Images)

Bennett fortsatte å skape populært og kritikerroste verk inn i det 21. århundre. Han tiltrakk seg fornyet anerkjennelse sent i karrieren for samarbeidet med Lady Gaga, som begynte med albumet “Cheek to Cheek” (2014); de to utøverne turnerte sammen for å promotere albumet gjennom 2014 og 2015. Med utgivelsen av duoens andre album, “Love for Sale” (2021), brøt Bennett den individuelle rekorden for den lengste serien av et topp-10-album på Billboard 200-listen for enhver levende kunstner; hans første topp-10-plate var “I Left My Heart i San Francisco” i 1962. Bennett slo også Guinness verdensrekord for den eldste personen som ga ut et album med nytt materiale, i en alder av 95 år og 60 dager.

I februar 2021 ble det avslørt at Bennett ble diagnostisert med Alzheimers sykdom i 2016. På grunn av den langsomme progresjonen av sykdommen hans, fortsatte han å spille inn, turnere og opptre til han trakk seg fra konserter på grunn av fysiske utfordringer, noe som ble annonsert etter hans siste forestillinger 3. og 5. august 2021, i Radio City Music Hall.

Tony Bennett og The Beatles i 1965.

I Beatles-sammenheng var det Tony Bennett som sto for utdelingen av en pris til Beatles under den årlige NME Poll Winners Award i 1965. I senere år kan det nevnes at han har sunget inn og utgitt en duett med Paul McCartney, “The Very Thought Of You”.

Legg inn en kommentar