Duk Beatles klusset på til salgs

Beatles satt og klusset på en duk før den siste konserten, nå er den til salgs.

Før de skulle ut og spille sin aller siste konsert for et betalende publikum – det skjedde som kjent på Candlestick Park i San Francisco i 1966 – drev gutta i Beatles og venninnen Joan Baez og kludret på en linduk etter at de hadde spist. På en auksjon den 19. oktober skal denne nå omsider under hammeren.

Duken – i all sin lengde

Den 29. august 1966 fløy Beatles til San Francisco fra Los Angeles for å fremføre sin siste livekonsert noensinne på Candlestick Park. Den dagen, etter å ha ankommet San Francisco International Airport klokken 17.30, tok bussen bandet og følget deres til Candlestick Park, hjemmebanen til San Francisco Giants baseball-lag. Garderobene hadde blitt satt opp som omkledningsrom og spisestue, og det lokale cateringfirmaer Simpsons sørget for maten. Lokal radio-DJ, Gene Nelson, husket hvordan det var “Garderoben var kaos. Det var masse folk der. Pressen prøvde å få inngangsbilletter til barna sine, og sangeren Joan Baez var der inne … de hadde en fest der inne.”


På et tidspunkt i tiden bandet hadde før de gikk på scenen, satte Beatles seg ned til middag med Joan Baez og andre, for å spise rundt denne duken, de tegnet og skrev på duken innimellom at de spiste maten. Mens scenen utspilte seg rundt bordet, opplevde bandet blandede følelser av lettelse og feiring. De var fullstendig klar over hva denne siste konserten ville bety for bandet, og Lennon og McCartney hadde begge med seg fotografiapparater opp på scenen for å bevare øyeblikket, og McCartney ba NEMS presseansvarlig, Tony Barrow, om å gjøre et båndopptak av konserten. Som Paul McCartney husker: “I Candlestick Park var det sånn: “Ikke si det til noen, men dette er sannsynligvis vår siste konsert.”

John Lennon tegnet med gul penn

Denne duken har vært gjenstand for mange historier og erindringer om den kvelden, både den gang og nylig. I en anmeldelse av konserten av William Chapin publisert i Chronicle dagen etter den 30. august 1966, er det en førstehåndsberetning om scenen bak scenen: “Mens de ventet på sin tur på scenen, satt de i besøkendes garderobe – uoppmerksom på den brølende mengden utenfor – kriblende kunstnerisk og snakket stille. De hadde alle Pentels – de japanske merkepennene. John Lennon tegnet en forseggjort gul sol på duken. Paul McCartney og George Harrison tegnet det en observatør kalte “psykedeliske tegninger”  – McCartneys blomsterlignende, Harrisons ansikt – og Ringo Starr tegnet et lite ansikt i en fyrstikkmappe.”

Portrettene er for det meste av Joan Baez, men det oransje var det Paul som tegnet.

Og i en artikkel i San Francisco Chronicle publisert 31. august 1966, hentydet Herb Caens spalte til den kvelden: “Joe Vilardi fra Simpsons Catering tok av med DEN suveniren fra The Beatles’ besøk til Candlestick: duken som Paul, John, George, Ringo og Joan Baez hadde klusset på, de tegnet alle slags fantastiske designs, og signerte den. Det var Joes duk i utgangspunktet, siden han sørget for backstage-maten…” Og i Chronicle 14. august 2014, kvelden for Paul McCartneys konsert i Candlestick Park nesten 50 år senere, skrev journalisten Lynn Ludlow, som ble tildelt å intervjue Beatles for the Examiner den kvelden: “Alt jeg kan huske nå fra Beatles-intervjuet er synet av disse halvveis arrogante unge kjendisene, som tar fargede tusjer og pynter catererens linduk med syreinspirerte kruseduller…” Jim Marshall var den eneste fotografen som fikk komme inn i garderoben, og han dokumenterte hendelsene den kvelden i en serie bilder som viser bandet sittende ved bordet, skriblende og pratende.

Eieren av denne duken er barnebarnet til Joe Vilardi, som eide Simpsons Catering. Etter konserten viste Vilardi den stolt frem i butikkvinduet sitt i San Francisco til en dag vinduet hans ble knust og duken stjålet. Spol frem til 2022 da eieren ble kontaktet av en som var i besittelse av duken etter at broren hennes fikk den i stedet for en gjeld på 1970-tallet og duken ble gladelig gitt tilbake til den rettmessige eieren.

Nå er duken til salgs på auksjon fra Bonhams, og de forventer at den blir solgt for mellom 15000 og 25000 amerikanske dollar.

Legg inn en kommentar